69723463442831020525  Ρέθυμνο

Προβλήματα που προκαλούν τα πτηνά:

Τα προβλήματα που προκαλούν τα πουλιά κάθε χρόνο είναι μεγάλα και ξοδεύονται πολλά χρήματα για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκαλούν, για τον καθαρισμό και την καλή συντήρηση των κτηρίων και εγκαταστάσεων.

Προβλήματα προκαλούν οι φωλιές τους στα κλιματιστικά και στα συστημάτων αερισμού. Εισάγουν παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλα παράσιτα στα κτίρια όπως ψύλλους, κοριούς, τσιμπούρια, ακάρεα και ψείρες και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι φωλιές παρεμποδίζουν τη διαφυγή της υγρασίας και μονοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια και προκαλούν το φαινόμενο του «άρρωστου κτηρίου».

Με τα περιττώματά τους τα πουλιά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες όπως ιστοπλάσμωση και ορνίθωση. Προκαλούν έντονη διάβρωση σε πολλά υλικά σε στέγες, οχήματα, εξωτερικές επιφάνειες κτηρίων, μνημία και πέργκολες, και αισθητική υποβάθμιση των κτηρίων και εγκαταστάσεων. Φράζουν υδρορροές και τα συστήματα εξαερισμού και κάνουν ολισθηρά τα δάπεδα εξαιτίας των περιττωμάτων τους.

Ο θόρυβος που κάνουν μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός και οι ζημιές που προκαλούν σε καταστήματα και αποθήκες τροφίμων μπορεί να είναι μεγάλες. Επίσης προκαλούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες.

Φωλιάζουν σε σημεία μακριά από το έδαφος όπως στα περβάζια, στα κλιματιστικά, σε εσοχές των τοίχων και γενικά σε οποιοδήποτε χώρο μπορεί να τους προσφέρει καταφύγιο και πρόσβαση σε νερό και τροφή. Η απομάκρυνσή τους εφόσον εγκατασταθούν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η “Άλφα ecoεφαρμογές” εξετάζει το χώρο σας και την ένταση του προβλήματος και προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

 

Τρόποι αντιμετώπισης των πτηνών.

Πολλές φορές οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διώξουν τα πουλιά, παρεμβαίνουν χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους τρόπους για την απώθηση τους όπως μπαλόνια που κρέμονται σε στέγαστρα, χρωματιστά, γυαλιά, CDs κ.λπ. Εμείς στην “Άλφα ecoεφαρμογές” χρησιμοποιούμε:

• Απωθητικές Ακίδες

Οι απωθητικές ακίδες αποτελούν την πιο συνηθισμένη μέθοδο απώθησης των πτηνών. Ενδείκνυνται για πέργκολες, περβάζια και στέγες, και διατίθενται σε δύο τύπους: με ανοξείδωτη βάση ή ειδικά επεξεργασμένο πολυκαρβονικό για μεγαλύτερη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν προκαλούν καμίας μορφής τραυματισμό στα πουλιά.

• Δίχτυα Απώθησης

Το πλέγμα ή δίχτυ απώθησης αποτρέπει την είσοδο πτηνών σε χώρους όπως φωταγωγούς και εσοχές. Δεν καταστρέφεται από την ηλιακή ακτινοβολία.

• Xoρδές

Οι χορδές χαμηλού ρεύματος είναι μία αποτελεσματική και διακριτική λύση για τα κτήρια. Αποτελείται από ανοξείδωτο ατσάλι χαμηλής τάσεως που προκαλεί «ενόχληση» στα πτηνά και είναι εντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν θέλουμε να «αλλοιώσουμε» την εικόνα του χώρου προτείνεται η μέθοδος της χορδής.